Биткойнът достигна  50 000 долара – за първи път от повече

...
Биткойнът достигна  50 000 долара – за първи път от повече
Коментари Харесай

Биткойнът достигна 50 000 долара

Биткойнът достигна  50 000 $ – за първи път от повече от две години насам. Това най-вероятно се дължи на упованията за понижаване на лихвените проценти по-късно през годината. Освен това предишния месец Комисията по скъпите бумаги и тържищата в Съединени американски щати (SEC) утвърди няколко борсово търгувани фонда върху биткойн, предава Reuters.

Криптовалутата е поскъпнала с 16.3% от началото на годината. В понеделник доближи и най-високата си стойност от края на 2021 година – 49 899 $

„ 50 000 $ е доста достижение за биткойн, след стартирането на ETF-ите предишния месец, което освен не провокира придвижване над това основно психическо равнище, само че докара и до ликвидация с 20% “, разяснява българинът Антони Тренчев, съосновател на платформата за крипто кредитиране Nexo.

Крипто акциите също означиха растеж. Така да вземем за пример борсата Coinbase регистрира 4.9% растеж. Крипто копачите Riot Platforms и Marathon Digital набъбнаха надлежно с 10.8 и с 11.9%. Акциите на софтуерната компания MicroStrategy, главен покупател на биткойни, се покачиха с 10.2%.

Цената на втората по величина криптовалута – Ether – се увеличи с 4.12% и доближи 2 607,57 $ за брой.

Борсовите показатели също се покачиха. Инвеститорите чакат Федералният запас на Съединени американски щати да стартира да понижава лихвените проценти. Предвижда се това да се случи през май.

Основаната причина за скорошното повишаване на биткойн може да се отдаде на нараствания приток към биткойн ETF ”, споделя Матео Греко, анализатор в капиталовата компания Fineqia Internetional.

Регулаторът в Съединени американски щати утвърди на 10 януари първия спот биткойн ETF.

Греко означи, че изходящите потоци от фонда Grayscale Bitcoin Trust на Grayscale Investment, който получи утвърждение от Комисията за скъпите бумаги и тържища на Съединени американски щати, са почнали да се забавят.

Анализаторите са разграничени по отношение на размера на вложенията в новите биткойн ETF-и. Някои считат, че до края на годината те ще стигнат 10 милиарда $. Според други – даже 50 до 100 милиарда до края на 2024 година, трети пък са на мнение, че притокът може да бъде 55 милиарда $, само че за пет години.

Инвеститорите чакат и новото „ разполовяване “ на биткойна – кодът, който ръководи темпа на основаване на нови монети, се трансформира през несъмнено време. Това може да докара до разнообразни резултати върху цента му. Анализаторите чакат това да се случи през април.

 По материала работи Цветелина Чучукова.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР